Disse situationer skal du være særligt opmærksom på når du færdes online 

Internettets indtog har skabt et endeløst online univers hvor vi årligt spenderer flere tusindvis af timer. Timer hvor vi ubevidst udleder store data om os selv, vores privatliv, privatøkonomi kollegaer, venner og bekendte. Alle personfølsomme data, som hurtigt kan havne i de forkertes hænder og ende med at blive vendt som en trussel mod os selv. 

Hacking har parallelt fulgt med udbredelsen af de digitale livsformer, og dette har ført til, at de mørkklædte it-kriminelle i dag udgør en endnu større trussel mod vores samfund. En trussel vi får sværere og sværere ved at degradere os mod, da de er i stand til at tilgå alle større sikkerhedshuller i systemet, og hele tiden udvikler deres metoder og strategier. I denne artikel vil vi derfor komme ind på områder hvor dine data særligt er i fare, og hvor du således bør tage dine forbehold. 

Online lån 

Låneuniverset er blevet særdeles udbredt, og dét at du ikke længere skal gå i banken for at låne, har fået markedet til at eksplodere markant. Aldrig har det været nemmere at låne penge, og adskillige lånetjenester frister med billige kviklån. Når man foretager et kviklån, er det dog fortsat en forudsætning at man videregiver en række konti oplysninger for at låneudbyderen kan sikre sig at du er kreditværdig. Dette er ensbetydende med, at du med stor sikkerhed vil skulle videregive dit økonomiske budget, og hermed dine indtægter og udgifter som fremgår på din bankkonti. 

I og med at du er nødsaget til at videregive sådanne private data, bør du være sikker på at vælge en troværdig låneudbyder. Det vil sige en hjemmeside der er sikker at færdes på, og en låneudbyder som tidligere brugere eventuelt har haft god erfaring med. Hermed undgår du, at dine informationer bliver misbrugt til andre formål. 

E-handel 

Lige såvel som online lån er blevet populært, er e-handlen ligeledes også vækstet markant. E-handel giver os muligheden for ikke alene at handle med Danmark men også flere verdens øvrige lande. Vi kan således tilkøbe særlige varer for både de vestlige lande, Mellemamerika og østen. En frihed vi drager stor taknemmelighed af, hvorved vi private forbruger bidrager til store dele af Danmarks import.  

I forlængelse med muligheden for e-handel tilgår vi derved også adskillige både danske og udenlandske hjemmesider. Nogle af disse hjemmesider er dog mere sikre end andre. Hver gang vi foretager et køb online, indtaster vi ikke kun vores kreditoplysninger men også navn og adresse. Det er således mange privatdata vi udleder på få minutter, hvorfor sikkerheden bør være stor. 

Du kan selv kontrollere om en forbindelse er sikker, ved at kigge efter en lille hængelås som fremgår i venstre side af adresselinjen. Denne hængelås er et SSL-certifikat som skaber en krypteret og sikker forbindelse mellem en webserver og en browser, for derved at beskytte dine data. Yderligere har flere virksomheder også ændret deres domæne så det ikke længere begynder med http men https, der også indikerer at der er tale om en krypteret forbindelse hvor du uden bekymring kan udveksle data. 

Sådan kan du tage dine forbehold 

Udover at tilgå hjemmesider som er sikret, kan du også selv foretage øvrige tiltag som reducerer risikoen for eventuelle hackerangreb. Dette gælder blandt andet løbende at opdatere din computer og programmer samt installere et antivirus program. Dette hjælper med at sætte større adgangsbarriere til din computers data, og man kan således håbe en hacker vil fravælge dig i sin søgning. 

Yderligere er det en klar fordel at sikkerhedskopiere sine data hvis uheldet skulle være ude, og løbene ændre og skifte sin adgangskode. Man vil aldrig kunne forhindre et hackerangreb fuldstændig, men ved at følge ovenstående råd og tiltag, er du garanteret en sikker færden online.